Darmowa dostawa od 150 zł
Darmowa dostawa od 150 zł
Tahini to masło wykonane z łuskanych, zmielonych i prażonych nasion sezamu. Jest powszechnie używane w kuchni północnoafrykańskiej, greckiej, irańskiej, tureckiej i bliskowschodniej.
Jest głównym składnikiem hummusu i baba ghanoush, pasty podobnej do hummusu, wykonanej z bakłażana zamiast ciecierzycy.
Dostarcza szczegółowego podziału wartości odżywczej tahini oraz dogłębnego spojrzenia na jego możliwe korzyści zdrowotne, sposób włączenia większej ilości tahini do diety oraz potencjalne ryzyko zdrowotne związane z jego spożyciem.
Zgodnie z bazą danych odżywczych Narodowego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), porcja tahini o masie 30 gramów (g), czyli 2 łyżki stołowe, wykonana z prażonych nasion sezamu.
Ta sama porcja 2 łyżek stołowych dostarcza:
Tahini wydaje się zawierać duże ilości tłuszczu. Jednak tylko 2 z 16 g znalezionych w porcji 2 łyżek stołowych są nasycone. Pozostałe są tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi, które są korzystne dla serca i ogólnego zdrowia.
Nasiona sezamu zawierają również więcej fitosteroli niż wszystkie inne orzechy i nasiona. Są one ważne ze względu na ich działanie obniżające poziom cholesterolu i blokujące rozwój nowotworów.
W nasionach sezamu znajduje się wiele innych składników odżywczych, ale ich trudno jest dla organizmu wchłonąć ze względu na ich twardą zewnętrzną warstwę, czyli łupinę. Spożywanie nasion sezamu w postaci pasty tahini pozwala organizmowi bardziej efektywnie przyswajać dostarczane przez nie składniki odżywcze.
Tahini ma wiele korzyści zdrowotnych, które wzbogacają każdy posiłek.
Pochodzenie z nasion sezamu oznacza, że tahini może dostarczyć niektórych korzyści wynikających z zawartości sesaminy i sesamolu.
Są to lignany, składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających, które mogą pomagać w wspieraniu układu odpornościowego i równoważeniu poziomów hormonów.
Jedno badanie z 2014 roku pokazało, że mogą one również mieć pozytywny wpływ na poziomy cholesterolu i stres oksydacyjny u pacjentów z osteoartrozą.
Jak widać powyżej, tahini jest bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Badania wykazały, że spożycie tych rodzajów tłuszczów może obniżyć szkodliwe poziomy cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko choroby serca i udaru.
Wapń i magnez zawarte w tahini mogą również działać na obniżenie ciśnienia krwi w sposób naturalny.
Lignany mają podobną strukturę do estrogenu. Lignany sesamin i sesamol zawarte w tahini mogą wiązać się z receptorami estrogenu, co może chronić przed nowotworami związanymi z hormonami.
Jeśli masz historię nowotworu, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem na temat dodania suplementów do diety.
Badanie opublikowane w czasopiśmie International Journal of Rheumatic Diseases obejmowało pacjentów z osteoartrozą kolana, którzy otrzymywali codziennie glucosaminę plus Tylenol, standardowe leczenie osteoartrozy, lub 40 g dziennie proszku z nasion sezamu, co odpowiadało 2 łyżkom stołowym tahini.
Grupa spożywająca sezam uzyskała wyższe wyniki w testach oceniających hamowanie związane z osteoartrozą kolana, zgłosiła mniej bólu i nie doświadczyła skutków ubocznych związanych z Tylenolem.
Wysoka zawartość magnezu w tahini jest korzystna dla utrzymania zdrowych kości. Odpowiednie spożycie magnezu jest związane z większą gęstością kości i wykazało skuteczność w zmniejszeniu ryzyka osteoporozy u kobiet po menopauzie.
Jedno przegląd istniejących badań wykazało, że magnez może zwiększać gęstość mineralną kości w szyi i biodrze.
Tahini jest głównym składnikiem klasycznego hummusu, popularnego dipu na bazie ciecierzycy. Za każdym razem, gdy dodajesz tradycyjnego hummusu do posiłku, spożywasz tahini i korzystasz z zawartości nasion sezamu.
Oto kilka szybkich wskazówek, jak dodać tahini do swojej diety:
Olej w tahini może oddzielać się podczas przechowywania, co jest całkowicie normalne. Można go ponownie wymieszać przed podaniem. Aby uniknąć konieczności mieszania tahini przed użyciem, spróbuj przechowywać je do góry nogami w lodówce.
Ponieważ tahini ma wysoką zawartość tłuszczu, zawiera również dużą liczbę kalorii, dlatego zaleca się umiarkowanie dla najlepszych korzyści zdrowotnych.
Duża część osób z alergią na orzechy drzewne jest również prawdopodobnie uczulona na nasiona sezamu.
Żadne pojedyncze jedzenie ani składnik nie jest najważniejszym czynnikiem w zapobieganiu chorobom i promowaniu dobrego zdrowia. Lepiej jest spożywać zróżnicowaną, zrównoważoną dietę niż skupiać się na pojedynczych produktach spożywczych.
No account yet?
Create an Account