Zasoby

Jakie Są Korzyści Zdrowotne Tahini?

Tahini to masło wykonane z łuskanych, zmielonych i prażonych nasion sezamu. Jest powszechnie używane w kuchni północnoafrykańskiej, greckiej, irańskiej, tureckiej i bliskowschodniej.

Jest głównym składnikiem hummusu i baba ghanoush, pasty podobnej do hummusu, wykonanej z bakłażana zamiast ciecierzycy.

Dostarcza szczegółowego podziału wartości odżywczej tahini oraz dogłębnego spojrzenia na jego możliwe korzyści zdrowotne, sposób włączenia większej ilości tahini do diety oraz potencjalne ryzyko zdrowotne związane z jego spożyciem.

Szybkie fakty na temat tahini

  • Tahini to pasta lub masło wykonane zmielonych nasion sezamu.
  • Jest kluczowym składnikiem hummusu oraz baba ghanoush, dipu z bakłażana.
  • Zawiera dobrą ilość białka i różnych minerałów.
  • Tahini jest również wysokokaloryczne, dlatego powinno być spożywane umiarkowanie.

Odżywianie

Hummus
Hummus to pyszne danie zrobione z ciecierzycy, pasty tahini, oliwy z oliwek i czosnku.

Zgodnie z bazą danych odżywczych Narodowego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), porcja tahini o masie 30 gramów (g), czyli 2 łyżki stołowe, wykonana z prażonych nasion sezamu.

  • 178 kalorii
  • 16,13 g tłuszczu
  • 6,36 g węglowodanów
  • 2,8 g błonnika
  • 0,15 g cukru
  • 5,1 g białka

Ta sama porcja 2 łyżek stołowych dostarcza:

  • 8% magnezu
  • 22% fosforu
  • 14% żelaza
  • 12% wapnia

Tahini wydaje się zawierać duże ilości tłuszczu. Jednak tylko 2 z 16 g znalezionych w porcji 2 łyżek stołowych są nasycone. Pozostałe są tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi, które są korzystne dla serca i ogólnego zdrowia.

Nasiona sezamu zawierają również więcej fitosteroli niż wszystkie inne orzechy i nasiona. Są one ważne ze względu na ich działanie obniżające poziom cholesterolu i blokujące rozwój nowotworów.

W nasionach sezamu znajduje się wiele innych składników odżywczych, ale ich trudno jest dla organizmu wchłonąć ze względu na ich twardą zewnętrzną warstwę, czyli łupinę. Spożywanie nasion sezamu w postaci pasty tahini pozwala organizmowi bardziej efektywnie przyswajać dostarczane przez nie składniki odżywcze.

Korzyści

Tahini ma wiele korzyści zdrowotnych, które wzbogacają każdy posiłek.

Zdrowie serca

sesame seeds
Nasiona sezamu zawierają składniki odżywcze, które mogą przynosić szereg korzyści zdrowotnych.

Pochodzenie z nasion sezamu oznacza, że tahini może dostarczyć niektórych korzyści wynikających z zawartości sesaminy i sesamolu.

Są to lignany, składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających, które mogą pomagać w wspieraniu układu odpornościowego i równoważeniu poziomów hormonów.

Jedno badanie z 2014 roku pokazało, że mogą one również mieć pozytywny wpływ na poziomy cholesterolu i stres oksydacyjny u pacjentów z osteoartrozą.

Jak widać powyżej, tahini jest bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Badania wykazały, że spożycie tych rodzajów tłuszczów może obniżyć szkodliwe poziomy cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko choroby serca i udaru.

Wapń i magnez zawarte w tahini mogą również działać na obniżenie ciśnienia krwi w sposób naturalny.

Zapobieganie nowotworom

Lignany mają podobną strukturę do estrogenu. Lignany sesamin i sesamol zawarte w tahini mogą wiązać się z receptorami estrogenu, co może chronić przed nowotworami związanymi z hormonami.

Jeśli masz historię nowotworu, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem na temat dodania suplementów do diety.

Zapalenie stawów

Badanie opublikowane w czasopiśmie International Journal of Rheumatic Diseases obejmowało pacjentów z osteoartrozą kolana, którzy otrzymywali codziennie glucosaminę plus Tylenol, standardowe leczenie osteoartrozy, lub 40 g dziennie proszku z nasion sezamu, co odpowiadało 2 łyżkom stołowym tahini.

Grupa spożywająca sezam uzyskała wyższe wyniki w testach oceniających hamowanie związane z osteoartrozą kolana, zgłosiła mniej bólu i nie doświadczyła skutków ubocznych związanych z Tylenolem.

Zdrowie kości

Wysoka zawartość magnezu w tahini jest korzystna dla utrzymania zdrowych kości. Odpowiednie spożycie magnezu jest związane z większą gęstością kości i wykazało skuteczność w zmniejszeniu ryzyka osteoporozy u kobiet po menopauzie.

Jedno przegląd istniejących badań wykazało, że magnez może zwiększać gęstość mineralną kości w szyi i biodrze.

Dieta

Tahini jest głównym składnikiem klasycznego hummusu, popularnego dipu na bazie ciecierzycy. Za każdym razem, gdy dodajesz tradycyjnego hummusu do posiłku, spożywasz tahini i korzystasz z zawartości nasion sezamu.

Oto kilka szybkich wskazówek, jak dodać tahini do swojej diety:

  • Nakładaj szybki łyżeczkę tahini na wierzch sałatek.
  • Zrób swoją własną sałatkę, używając tahini jako składnika.
  • Zanurz warzywa w łyżce lub dwóch tahini.

Olej w tahini może oddzielać się podczas przechowywania, co jest całkowicie normalne. Można go ponownie wymieszać przed podaniem. Aby uniknąć konieczności mieszania tahini przed użyciem, spróbuj przechowywać je do góry nogami w lodówce.

Ryzyko

Ponieważ tahini ma wysoką zawartość tłuszczu, zawiera również dużą liczbę kalorii, dlatego zaleca się umiarkowanie dla najlepszych korzyści zdrowotnych.

Duża część osób z alergią na orzechy drzewne jest również prawdopodobnie uczulona na nasiona sezamu.

Żadne pojedyncze jedzenie ani składnik nie jest najważniejszym czynnikiem w zapobieganiu chorobom i promowaniu dobrego zdrowia. Lepiej jest spożywać zróżnicowaną, zrównoważoną dietę niż skupiać się na pojedynczych produktach spożywczych.

Dodaj komentarz