Darmowa dostawa od 150 zł
Darmowa dostawa od 150 zł
Pomidory występują w kilku pysznych odmianach, od beefsteak po Roma. Ten sezonowy owoc robi więcej niż dodaje smaku do klasycznego kanapki z bekonem, czy koloru do pizzy Margherita; oferuje korzyści zdrowotne, wpływając na wiele systemów ciała.
Słodycz i kwasowość mogą się różnić w zależności od rodzaju pomidora, który wybierzesz, ale wszystkie odmiany pomidorów oferują niezbędne składniki odżywcze, w tym potas i witaminę C. Są one również pełne antyoksydantów, które są niezbędne w małych ilościach do utrzymania zdrowia serca i zapobiegania niektórym rodzajom nowotworów.
To, czy gotujesz pomidora czy jesz go na surowo, może wpływać na to, które składniki odżywcze są najbardziej dostępne do wchłonięcia, ale nie można się pomylić zrównoważoną dietą – powiedziała Verywell zarejestrowana dietetyczka Angela Houlie.
„Różnorodność jest kluczowa, i to naprawdę dotyczy każdego owocu i warzywa” – powiedziała Houlie. „Spróbuj jeść je na surowo, gotowane i duszone, ponieważ w zależności od różnych metod, na pewno może to zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników odżywczych znajdujących się w danym owocu lub warzywie.”
Pomidory są niskokaloryczne i pełne niezbędnych składników odżywczych.
Jeden surowy pomidor średniej wielkości zawiera około 22 kalorii i mniej niż jeden gram tłuszczu. Jest naturalnie niskosodowy i ma niski indeks glikemiczny, zawierając zaledwie 6 miligramów (mg) sodu i 3 grama (g) cukru. Dodatkowo, pojedynczy surowy pomidor zawiera około pół szklanki wody, co czyni go doskonałym produktem spożywczym dla nawodnienia.
Pewne przeciwutleniacze, takie jak likopen, luteina i zeaksantyna, są łatwiej przyswajalne dla organizmu, gdy pomidor jest gotowany. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników, niestabilnych cząsteczek, które uszkadzają komórki organizmu i mogą prowadzić do raka.
Pomidory zawierają również kilka niezbędnych witamin i minerałów, które wspierają układy organizmu, w tym układ odpornościowy oraz kości i krew. W surowych pomidorach można znaleźć niewielkie ilości fluorku, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy K i beta-karotenu.
Sprawdź informacje o wartości odżywczej, jeśli kupujesz produkty pomidorowe, takie jak zupa, sos czy przecier, w sklepach. Te produkty mogą zawierać dodany sól, ale produkty o niskiej zawartości sodu będą miały mniej niż 140 miligramów sodu w porcji. Jeśli gotujesz pomidory w domu, Houlie zaleca łączenie ich z oliwą z oliwek lub innym zdrowym tłuszczem, aby uzyskać maksymalną absorpcję składników odżywczych.
Możesz uzyskać zdrową porcję potasu z pomidorów. Jeden średni pomidor zawiera mniej więcej tyle samo potasu, co banan.
Potas i sód są oba niezbędnymi składnikami dla funkcjonowania serca. Twoje serce potrzebuje tych elektrolitów, aby mogło się kurczyć i rozszerzać, a potas jest niezbędny do rozluźnienia naczyń krwionośnych.
Większość osób z nadciśnieniem może skorzystać z wysokiego poziomu potasu, błonnika i likopenu w pomidorach. Te składniki odżywcze są wszystkie ważne, ale kilka badań powiązało likopen z niższym ryzykiem chorób serca i śmiertelnością.
Pomidory zawierają kilka elektrolitów, które są niezbędne do podstawowego funkcjonowania komórek. Potas, sód, magnez i fluorek w pomidorach mogą pomóc zmniejszyć ból mięśni i zmęczenie po ćwiczeniach.
Magnez jest niezbędny do skurczu mięśni, dlatego spożycie pomidorów przed lub po treningu może pomóc go uzupełnić. Zawartość wody w pomidorze dodaje dodatkowej hydratacji.
Owoce są również przeciwzapalne dzięki witaminie C, co również może pomóc w procesie regeneracji po wysiłku fizycznym.
Potas pomaga w zasilaniu serca i odgrywa rolę w funkcjonowaniu nerwów w całym ciele. Jedno niedawne badanie wykazało, że osoby spożywające więcej potasu i mniej sodu miały lepszą funkcję poznawczą.
Inne badanie rozważało, w jaki sposób karotenoidy, przeciwutleniacze nadające kolor warzywom, wpływają na zdrowie mózgu na dłuższą metę. Badacze stwierdzili, że osoby z wyższymi poziomami luteiny i zeaksantyny we krwi – obie zawarte w gotowanych pomidorach – miały niższe wskaźniki demencji. Luteina i zeaksantyna są również znane ze swojej roli w ochronie zdrowia oczu w miarę starzenia się.
Gotowanie pomidorów może obniżyć zawartość witaminy C, ale zwiększa dostępność kilku ważnych przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed wzrostem nowotworu.
„Zwłaszcza dla mężczyzn, likopen jest naprawdę korzystny w redukcji problemów z prostatą i może skutecznie chronić przed zachorowaniem na raka.”
Likopen i inne barwniki roślinne (karotenoidy) są uważane za substancje ochronne przed wzrostem nowotworu ze względu na ich właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze mogą pomóc w obronie przed stresem fizjologicznym spowodowanym przez wolne rodniki, które są powszechnie obecne w dymie tytoniowym, promieniowaniu UV i ultra-przetworzonych produktach spożywczych.
Kilka badań wykazało, że mężczyźni, którzy spożywają dużo pomidorów – w tym surowych pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy – mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty ze względu na całkowitą ilość likopenu, który jest optymalizowany w gotowanym pomidorze.
Likopen i inne przeciwutleniacze zawarte w pomidorach mogą również korzystnie wpływać na płodność męską poprzez poprawę liczby plemników i ich ruchliwości.
Pomidory mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Ich zawartość błonnika pomaga regulować poziom cukru we krwi i ruchy jelit. Owoce są również o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą być dobrym przekąską, aby uniknąć gwałtownego wzrostu i spadku poziomu cukru we krwi.
Jest to szczególnie ważne, biorąc pod uwagę, że 95% populacji w USA nie otrzymuje wystarczającej ilości błonnika.
Naringenina, polifenol znajdujący się w owocach cytrusowych i pomidorach, może również mieć właściwości przeciwcukrzycowe. Naukowcy przeprowadzili badania głównie na zwierzętach, ale więcej badań może ujawnić, w jaki sposób związki zawarte w pomidorach mogą pomóc w zarządzaniu cukrzycą u ludzi.
Pomidory zawierają także kwas chlorogenowy, związek, który może pomóc w stymulowaniu produkcji kolagenu.
Witamina C i A – obie znajdujące się w surowych pomidorach – mogą pomóc w rozjaśnianiu wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Aby czerpać korzyści zdrowotne związane z pomidorami dla skóry, można je spożywać jako przekąskę lub w sałatce. Mimo, że samodzielnie przygotowana maseczka z pomidorów czy suplementy witaminy C mogą brzmieć kusząco, spożywanie pełnowartościowych produktów spożywczych jest najlepszym sposobem na przyswajanie kluczowych składników odżywczych.
No account yet?
Create an Account