Zasoby

12 z najlepszych warzyw do spożywania codziennie dla zdrowego trybu życia:

Warzywa są pełne składników odżywczych: witamin, błonnika i minerałów. Dodanie tylko kilku do swojej diety może poprawić ogólne zdrowie! Oto 12 najlepszych warzyw do spożywania codziennie dla zdrowego trybu życia:

1. Spinak

spinach in a bowl

Szpinak jest pełen antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Zawiera również witaminy A i K, a jedna szklanka surowego szpinaku zawiera 7 kalorii.

2. Marchewki

Marchewki są znane ze swojego wpływu na wzrok, ponieważ zawierają około 4 razy więcej dziennej zalecanej dawki witaminy A. Zawierają również beta-karoten, antyoksydant, który może zapobiegać rakowi.

3. Brokuły

Brokuły zawierają sulforafan, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Zawierają witaminy K i C, a także kwas foliowy, mangan i potas.

4. Brukselka

whole brussel sprouts in a brown bowl next to cut brussel sprouts and a green napkin

Brukselka również należy do rodziny warzyw kapustnych. Zawierają te same witaminy i minerały co brokuły. Brukselka ma także kaempferol, związek, który zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek.

5. Bataty

Podobnie jak marchewki, bataty zawierają beta-karoten, rodzaj witaminy A, który pomaga w walce z rakiem i poprawia zdrowie oczu. Bataty są dobre dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik.

6. Grzyby

Grzyby przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych, zdrowia serca i zapobiegania chorobom. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, ponieważ zawierają białko i błonnik. Grzyby posiadają również witaminy B i D.

7. Szparagi

Szparagi zawierają niewiele kalorii, ale dużo błonnika. Zawierają również kwas foliowy, witaminę C, witaminę A i witaminę K. Szparagi mogą nawet chronić wątrobę przed toksynami.

8. Buraki

raw beets on a wooden surface

Buraki mogą poprawić zdrowie serca. To przeciwzapalne i antyoksydacyjne warzywo może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i stres oksydacyjny. Zawierają one antyoksydant, który może walczyć z problemami nerwowymi związanymi z cukrzycą.

9. Papryka

Czy wiedziałeś, że papryka czerwona zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze? Zawierają również witaminę B-6, kwas foliowy i beta-karoten. W papryce są antyoksydanty, które pomagają chronić wzrok.

10. Cebula

Cebula zawiera związki siarki, które są powiązane z zapobieganiem rakowi. Zawierają witaminę C, B-6 i mangan. Pewne związki w cebuli zostały powiązane z redukcją raka żołądka i prostaty.

11. Czosnek

Czosnek zawiera alicynę, związek z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Badania pokazują, że czosnek może regulować poziom cukru we krwi i przyczyniać się do zdrowia serca. Gotowanie czosnku powoduje utratę części jego korzyści zdrowotnych, dlatego najlepiej spożywać go na surowo.

12. Pomidory

three red tomatoes on a wooden surface

Pomidory są technicznie owocem, ale traktuje się je jak warzywa, dodając je do wielu dań. Zawierają dużą ilość potasu i witaminy C. Likopen w pomidorach jest powiązany ze zmniejszeniem ryzyka raka, a także beta-karotenem. Pomidory mają również związki wspomagające zdrowie wzroku.

Dodaj komentarz