Darmowa dostawa od 150 zł
Darmowa dostawa od 150 zł
Warzywa są pełne składników odżywczych: witamin, błonnika i minerałów. Dodanie tylko kilku do swojej diety może poprawić ogólne zdrowie! Oto 12 najlepszych warzyw do spożywania codziennie dla zdrowego trybu życia:
Szpinak jest pełen antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Zawiera również witaminy A i K, a jedna szklanka surowego szpinaku zawiera 7 kalorii.
Marchewki są znane ze swojego wpływu na wzrok, ponieważ zawierają około 4 razy więcej dziennej zalecanej dawki witaminy A. Zawierają również beta-karoten, antyoksydant, który może zapobiegać rakowi.
Brokuły zawierają sulforafan, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Zawierają witaminy K i C, a także kwas foliowy, mangan i potas.
Brukselka również należy do rodziny warzyw kapustnych. Zawierają te same witaminy i minerały co brokuły. Brukselka ma także kaempferol, związek, który zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek.
Podobnie jak marchewki, bataty zawierają beta-karoten, rodzaj witaminy A, który pomaga w walce z rakiem i poprawia zdrowie oczu. Bataty są dobre dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik.
Grzyby przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych, zdrowia serca i zapobiegania chorobom. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, ponieważ zawierają białko i błonnik. Grzyby posiadają również witaminy B i D.
Szparagi zawierają niewiele kalorii, ale dużo błonnika. Zawierają również kwas foliowy, witaminę C, witaminę A i witaminę K. Szparagi mogą nawet chronić wątrobę przed toksynami.
Buraki mogą poprawić zdrowie serca. To przeciwzapalne i antyoksydacyjne warzywo może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i stres oksydacyjny. Zawierają one antyoksydant, który może walczyć z problemami nerwowymi związanymi z cukrzycą.
Czy wiedziałeś, że papryka czerwona zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze? Zawierają również witaminę B-6, kwas foliowy i beta-karoten. W papryce są antyoksydanty, które pomagają chronić wzrok.
Cebula zawiera związki siarki, które są powiązane z zapobieganiem rakowi. Zawierają witaminę C, B-6 i mangan. Pewne związki w cebuli zostały powiązane z redukcją raka żołądka i prostaty.
Czosnek zawiera alicynę, związek z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Badania pokazują, że czosnek może regulować poziom cukru we krwi i przyczyniać się do zdrowia serca. Gotowanie czosnku powoduje utratę części jego korzyści zdrowotnych, dlatego najlepiej spożywać go na surowo.
Pomidory są technicznie owocem, ale traktuje się je jak warzywa, dodając je do wielu dań. Zawierają dużą ilość potasu i witaminy C. Likopen w pomidorach jest powiązany ze zmniejszeniem ryzyka raka, a także beta-karotenem. Pomidory mają również związki wspomagające zdrowie wzroku.
No account yet?
Create an Account