Darmowa dostawa od 150 zł
Darmowa dostawa od 150 zł
Magnez występuje w różnorodnych produktach spożywczych o wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym w pełnych ziarnach, orzechach, nasionach, strączkach oraz kilku owocach i warzywach.
Magnez jest niezwykle ważnym minerałem.
Bierze udział w setkach reakcji chemicznych w twoim organizmie i pomaga utrzymać dobrą kondycję zdrowotną, ale wielu ludzi nie osiąga zalecanej dziennej dawki.
Jednakże, możesz łatwo zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie, spożywając produkty bogate w magnez.
Oto 10 zdrowych produktów, które są bogate w magnez.
Ciemna czekolada jest bardzo bogata w magnez, zawierając 65 mg w porcji 1 uncji (oz), czyli około 28 gramów (g), co stanowi około 15% dziennej wartości referencyjnej.
Jest także bogata w żelazo, miedź i mangan oraz zawiera prebiotyczne błonnik, który może pomóc w odżywianiu korzystnych bakterii w jelitach.
Co więcej, jest obładowana korzystnymi antyoksydantami. Są to składniki odżywcze, które neutralizują wolne rodniki, czyli szkodliwe cząsteczki, które mogą uszkadzać twoje komórki i prowadzić do chorób.
Ciemna czekolada jest szczególnie korzystna dla zdrowia serca, ponieważ zawiera flawonole, które są potężnymi związkami przeciwutleniającymi, które zapobiegają utlenianiu się i przyklejaniu się LDL (złego) cholesterolu do komórek wyścielających twoje tętnice.
Aby jak najlepiej wykorzystać korzyści z ciemnej czekolady, wybierz produkt zawierający co najmniej 70% miazgi kakaowej. Wyższy procent jest jeszcze lepszy.
Awokado to niezwykle odżywczy owoc i smaczne źródło magnezu. Jedno średnie awokado dostarcza 58 mg magnezu, co stanowi 14% dziennej wartości referencyjnej.
Awokado jest również bogate w potas, witaminy z grupy B i witaminę K. Ponadto, w przeciwieństwie do większości owoców, zawierają one dużo tłuszczu – zwłaszcza zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych.
Dodatkowo, awokado są doskonałym źródłem błonnika. W rzeczywistości większość węglowodanów w awokado pochodzi z błonnika, co sprawia, że jest ono bardzo niskokaloryczne w przyswajalnych węglowodanach.
Badania wykazały, że spożywanie awokado może zmniejszać stan zapalny, poprawiać poziomy cholesterolu oraz zwiększać uczucie sytości po posiłkach.
Orzechy, które są szczególnie bogate w magnez, to migdały, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie.
Na przykład porcja 1 uncji (28 g) orzechów nerkowca zawiera 83 mg magnezu, co stanowi 20% dziennej wartości referencyjnej.
Większość orzechów jest również dobrym źródłem błonnika i tłuszczów jednonienasyconych, co wykazano w badaniach, że poprawiają poziomy cukru we krwi i cholesterolu u osób z cukrzycą.
Orzechy brazylijskie są również niezwykle bogate w selen. Faktycznie, tylko jeden orzech brazylijski dostarcza niemal 175% dziennej wartości referencyjnej tego minerału.
Dodatkowo, orzechy są przeciwzapalne, korzystne dla zdrowia serca i mogą zmniejszać apetyt, gdy są spożywane jako przekąski.
Strączki to rodzina roślin o wysokiej zawartości składników odżywczych, do której należą soczewica, fasola, ciecierzyca, groch i soja.
Są one bardzo bogate w wiele różnych składników odżywczych. Na przykład, porcja 1 szklanki (172 g) gotowanej czarnej fasoli zawiera imponujące 120 mg magnezu, co stanowi 29% dziennej wartości referencyjnej.
Strączki są również bogate w potas i żelazo oraz stanowią główne źródło białka dla wegetarian.
Ponieważ strączki są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny (IG), mogą one pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu, poprawie kontroli cukru we krwi oraz zmniejszeniu ryzyka chorób serca.
Tofu jest podstawowym składnikiem diet wegetariańskich ze względu na wysoką zawartość białka. Wytworzone przez wyciskanie mleka sojowego w miękkie białe grudki, jest także znane jako ser sojowy.
Porcja 3.5 uncji (100 g) zawiera 35 mg magnezu, co stanowi 8% dziennej wartości referencyjnej.
Jedna porcja dostarcza również 10 g białka oraz dobrą ilość wapnia, żelaza, manganu i selenu.
Dodatkowo, niektóre badania sugerują, że spożywanie tofu i innych produktów sojowych może chronić komórki wyściełające twoje tętnice i może być związane z mniejszym ryzykiem raka żołądka.
Wiele odmian nasion – w tym siemię lniane, dyni i nasiona chia – zawiera duże ilości magnezu.
Nasiona dyni są szczególnie dobrym źródłem, zawierając 168 mg w porcji 1 uncji (28 g). Stanowi to imponujące 40% dziennej wartości referencyjnej magnezu. Ponadto nasiona są bogate w żelazo, tłuszcze jednonienasycone i kwasy tłuszczowe omega-3.
Co więcej, są one niezwykle bogate w błonnik. W rzeczywistości, prawie połowa węglowodanów w większości nasion pochodzi z błonnika.
Zawierają również antyoksydanty, które chronią twoje komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami powstającymi podczas metabolizmu.
Siemię lniane również wykazano, że obniża poziom cholesterolu i może mieć korzystny wpływ na raka piersi.
Pełne ziarna, takie jak pszenica, owies i jęczmień, a także pseudocerealie, takie jak gryka i quinoa, są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym magnezu.
Porcja 1 szklanki (168 g) gotowanej gryki zawiera 86 mg magnezu, co stanowi 20% dziennej wartości referencyjnej.
Wiele pełnych ziaren jest również bogatych w witaminy z grupy B, selen, mangan i błonnik.
W kontrolowanych badaniach pełne ziarna wykazały nawet, że zmniejszają stan zapalny i zmniejszają kilka czynników ryzyka chorób serca.
Ryby, zwłaszcza tłuste ryby, są bogate w magnez. Należą do nich łosoś, makrela i halibut.
Faktycznie, porcja 3.5 uncji (100 g) gotowanego łososia dostarcza 30 mg magnezu, co stanowi 7% dziennej wartości referencyjnej.
Dostarcza również imponujące 22 g wysokiej jakości białka.
Ponadto ryby są bogate w potas, selen, witaminy z grupy B i różne inne składniki odżywcze.
Co więcej, wysokie spożycie tłustych ryb zostało powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca.
Banany są najbardziej znane ze względu na wysoką zawartość potasu, która może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i jest związana z mniejszym ryzykiem chorób serca.
Ponadto są również bogate w magnez, zawierając 37 mg magnezu, co stanowi 9% dziennej wartości referencyjnej, w jednym dużym bananie.
Dodatkowo, banany dostarczają witaminy C, witaminy B6, manganu i błonnika.
Dojrzałe banany są bogatsze w cukier i węglowodany niż większość innych owoców, więc mogą nie być odpowiednie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową.
Z drugiej strony, duża część węglowodanów w niedojrzałych bananach to skrobia oporna, która nie jest trawiona i wchłaniana.
Skrobia oporna może również pomagać obniżyć poziom cukru we krwi, zmniejszyć stan zapalny i poprawić zdrowie jelit.
Warzywa liściaste z dużą zawartością magnezu obejmują jarmuż, szpinak, liście brukwi, liście rzepaku i liście gorczycy.
Na przykład, porcja 1 szklanki (180 g) gotowanego szpinaku zawiera 158 mg magnezu, co stanowi 37% dziennej wartości referencyjnej.
Dodatkowo, warzywa liściaste takie jak szpinak są również doskonałym źródłem kilku składników odżywczych, w tym żelaza, manganu oraz witamin A, C i K.
Warzywa liściaste zawierają także wiele korzystnych związków roślinnych, które chronią twoje komórki przed uszkodzeniem i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka.
No account yet?
Create an Account